En wat heb je gisteren allemaal uitgespookt?

Gisteren gehoord op VRT Radio 1, in Touché: Interviewster Friedl Lesage voert een warm gesprek met de kandidate voor het voorzitterschap van de Open VLD, Gwendolyn Rutten. Na de inleiding waarin Lesage vertelt dat Rutten nog twee weken moet nagelbijten, vraagt ze haar gast: “En wat heb je gisteren allemaal uitgespookt?”.
Dit behoeft toch enige duiding. Eerst die twee weken nagelbijten… Gezien er slechts één kandidate is, die volop gesteund wordt door de partijtop, lijkt het er op dat dit niet aan de orde is, hoogstens enige spanning over het percentage van de leden dat zal gestemd hebben…
Maar dan dat werkwoord in de vraag: “Uitgespookt”… Een werkwoord dat je voor jongeren (of iemand die jonger is dan jezelf) gebruikt of voor iemand die duidelijk een voorgeschiedenis heeft met schelmenstreken. Komt Gwendolyn Rutten hiervoor in aanmerking? Niet zou ik zeggen, ook al gaat het interview ook over Bruce Springsteen en Anouk.
Het voorgaande is een mooie illustratie van hoe de media vandaag met politici omgaan: ofwel als buddy’s die je als gelijke kan aanspreken ofwel als schietschijf. Journalisten, ook in praatprogramma’s, moeten terug naar een vorm van hoogst noodzakelijk respect voor politici, ook als ze aan het begin van hun carrière staan. De toekomstige voorzitster van een grote partij vragen wat zij de dagen voordien heeft “uitgespookt” is blijk geven van een gebrekkig perspectief van de rol van politici en van een zekere zelfoverschatting.

…door Frank Van Oss

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.